آشنایی با آستان
استان کرمان با مساحتی معادل 182301 کیلومتر مربع ( 08/11 درصد از مساحت کل کشو ر) اولین استان پهناور کشور می باشد که از شمال به استانهای خراسان و یزد ، از شرق به استان سیستان و بلوچستان ، از غرب به استان فارس و از جنوب به استان هرمزگان محدود می شود. بطوریکه این استان دارای 16 شهرستان( بافت ، بردسیر، بم ، جیرفت ،راور ، رفسنجان، رودبار جنوب،زرند ،سیرجان، شهربابک، عنبر آباد ، قلعه گنج، کرمان ،کهنوج،کوهبنان و منوجان ) 45 بخش ،57شهر ، 142 دهستان و 11449 آبادی مسکونی و غیر مسکونی می باشد و براساس نتایج این مطالعه استان کرمان از نظر شاخص های بهداشتی در ردیف هفتم ، شاخص های آموزشی و فرهنگی در ردیف سوم، شاخص های کشاورزی در ردیف ششم ، شاخص های صنعتی در ردیف نهم قرار گرفته است. همچنین استان در زمینه های بهره وری نیروی کار ، آموزش عالی ، سواد و تولیدات کشاورزی و ارتباطات و حمل و نقل از شاخص های توسعه یافتگی بالایی در سطح کشور برخوردار می باشد.
استان از نظر تولید و توسعه زیر بناها در سالهای اخیر به موفقیت های چشمگیری نائل آمده است، بطوریکه وجود منابع عظیم زیر زمینی در کنار فراهم آمدن زیربناهای توسعه نظیر ارتباطات زمینی ، ریلی و هوائی و شبکه های انتقال نیرو ، زمینه را برای توسعه هر چه بیشتر فراهم آورده است . موقعیت ممتاز جغرافیایی استان از نظر دسترسی به بنادر جنوبی کشور و ارتباط جنوبی و شرقی به مرزهای آسیای میانه و ماوراء قفقاز و اروپا آن را به یک چهار راه مهم ترانزیتی مبدل ساخته است. از مهمترین امکانات و قابلیت های استان در بخش های اقتصادی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1ـ دارا بودن دو منطقه فعال ویژه اقتصادی سیرجان و بم بعنوان پشتیبانی کننده بنادر جنوبی کشور ( بندرعباس و چابهار ) و منطقه در شرف تاسیس جازموریان حد فاصل شهرستانهای جیرفت و کهنوج.
2ـ بزرگترین تولید کننده و صادر کننده محصول پسته در ایران و جهان به میزان بیش از 200 هزار تن تولید در سال .
3ـ بزرگترین تولید کننده خرما در ایران به میزان 220 هزار تن در سال.
4ـ بزرگترین تولید کننده صیفی جات و جالیز در کشور به میزان 5/1 میلیون تن در سال و مقام اول تولید کشت گلخانه ای در کشور.
5ـ بزرگترین تولید کننده گل محمدی با بیش از 800 هکتار زمین زیر کشت.
جهاد کشاورزی استان کرمان در کل کشور:
محصولات باغی :
رتبه اول : پسته ـ گردو ـ خرما ـ سنجد
رتبه دوم : به ـ انجیر ـ گلستانهای محمدی ـ مرکبات
رتبه سوم : بادام
رتبه چهارم: خرمالو
رتبه پنجم: موز ـ زردآلو و قیسی
رتبه ششم ـ گیلاس
رتبه هفتم : گوجه درختی ـ آلبالو ـ آلو ـ گلابی ـ توت فرنگی ـ انار
رتبه هشتم : شلیل و زیتون
محصولات زراعی :
رتبه اول : خیار
رتبه دوم : گوجه فرنگی ـ هندوانه
رتبه چهارم: ذرت دانه ای ـ سیب زمینی ـ یونجه
رتبه هفتم : دانه های روغنی
رتبه هشتم : پیاز
وضعیت صنعت و معدن :
استان کرمان به لحاظ وجود منابع متنوع معدنی فلزی و غیر فلزی یکی از قطبهای مهم و اساسی معدنی محسوب می گردد و مقام اول را در کشور دارا و با توجه به گستردگی استان دارای معادن متنوع می باشد.
شامل :
معادن مس ، زغال سنگ ، سنگ آهن ، کرومیت ، سرب ، روی ، تیتانیوم و منگنز می باشد.
اطلاعات سرزمینی :
بر اساس آمار مرکز آمار ایران جمعیت استات برابر با ۳،۱۶۴،۷۱٨، درجه استان : 2 مساحت : 182301 کیلومتر مربع تعداد شهرستانها :23 تعداد